Historiske bygninger, moderne smaker

Ålesund er en by med rik historie, kjent for sin jugendstilarkitektur og fantastiske beliggenhet ved kysten. Byen har vært et viktig handelssted siden 1600-tallet og utviklet seg raskt fra en liten bosetning til et viktig knutepunkt for eksport av klippfisk til Spania på 1800-tallet. I dag er Ålesund hjem til en rekke restauranter som har tatt i bruk byens historiske bygninger. Utforsk historien bak noen av byens mest ikoniske bygninger og hvordan de har fått nytt liv i dag.

Ålesunds historiske røtter

På 1600-tallet hadde Ålesund allerede etablert seg som et viktig handelssted. Byen vokste sakte men sikkert, og i 1824 utviklet byen seg til et eksportsenter for klippfiske, med et folketall på 289. I 1848 fikk Ålesund bystatus, på dette tidspunktet hadde innbyggertallet steget til rundt 1200.  Ved århundreskiftet 1900 hadde Ålesund vokst til en by med rundt 12 000 innbyggere. Den var preget av tettbygde trehus, men alt dette skulle endre seg dramatisk en stormfull vinternatt i 1904. Den 23. januar brøt en katastrofal brann ut, og på grunn av kraftig storm spredte ilden seg raskt gjennom byen. Ålesunds brannvesen sto maktesløse mens flammene slukte omkring 850 hus på 15 timer. Utrolig nok omkom kun én person, men rundt 10 000 mennesker ble hjemløse og mistet nærmest alt de eide.
Fjellstua, som allerede var et kjent landemerke på den tiden, sto på nippet til å bli ødelagt under brannen. Bygningen i tre ble et tydelig bevis på stormens ødeleggende kraft den natten. Etter brannen ble Fjellstua restaurert og tilpasset i betong. På bildet under kan du se hvordan Fjellstua så ut før ombyggingen.

Fra aske til murstein

Etter brannen sto Ålesund overfor den massive oppgaven å gjenoppbygge byen. Byens nye bygninger ble hovedsakelig bygget i mur, og mange av arkitektene som kom for å hjelpe til med gjenoppbyggingen hadde studert i utlandet, særlig i Tyskland, England og Skottland. De kombinerte internasjonale påvirkninger med norske nasjonalromantiske trekk, noe som resulterte i den særegne jungendstilen som kjennetegner Ålesund den dag i dag.

Historiske bygninger - Nå hjem til moderne restauranter

Mange av Ålesunds restauranter holder i dag til i historiske bygninger. T2 Bar og Scene ligger på Skateflukaia, stedet hvor Ålesunds første tollstasjon, Toldboden, ble etablert i 1815. Den opprinnelige tollstasjonen, som hovedsakelig bestod av trebygninger med et pakkhus i mur, ble ødelagt i bybrannen 1904. I 1906 ble det bygget et nytt hus i tilknytning til det gamle pakkhuset. Tollstasjonen ble senere flyttet i 1958.
Den nye tollstasjonen ble flyttet til hvor Molo Brew står i dag og var i drift på den nye lokasjonen til 1987. Før restauranten tok over etasjen, ble lokalet blant annet brukt til oppbevaring av valgurner og annet utstyr til parkvesenet. Molo holder til på den sørlige kaien i byen, kjent som Stornepiren. Denne kaien har gjennomgått flere utbygginger siden første byggetrinn sto ferdig i 1912 og har videre blitt utviklet for å imøtekomme større skip og den voksende fiskerinæringen i Ålesund.
Dampsentralen ligger i et av Ålesunds nyere bygg, og navnet er en hyllest til stedets historie og det opprinnelige navnet det en gang bar. I 1895 ble Ålesunds første elektriske gatelys tent utenfor den nyoppførte dampsentralen, som forsynte byen med strøm frem til 1917. Dampsentralen er plassert omtrent der den gamle lå, og restauranten viderefører stolt navnet og historien i sine moderne lokaler. Bildet nedenfor, tatt på 1890-tallet, viser den gamle dampsentralen med dens karakteristiske pipe.
Lokalet som huser restaurantene Bro og Bryt Tapas har en rik historie som strekker seg tilbake til Ålesunds glansdager som et sentrum for klippfiskhandel. Bygget, som en gang var et klippfisklager, spilte en viktig rolle under den såkalte “spansketida”. De store, høye vinduene som preger bygningen i dag, ble opprinnelig brukt til å senke og heise fisk inn og ut av lageret. Bryt Tapas er en hyllest til denne betydningsfulle perioden i byens historie, og trekker inspirasjon fra den spanske innflytelsen som satte sitt preg på Ålesund.
Havnehagen er en sjarmerende uteservering tilknyttet Bro og Bryt Tapas og holder åpent på dager med fint vær. Havnehagen ligger på det gamle Lorkenestorget, rett ved siden av Brosundet og Hellebroa som binder Ålesund sammen. Lorkenestorget, et sted som gjennom tidene har vært et sentralt punkt for handel i byen, er det perfekte stedet å nyte en matbit, omgitt av historie og en vakker utsikt over byen.
Skroll til toppen